استاندارد توکن BRC-20 و BRC-721 بیت کوین چیست؟

استاندارد توکن BRC-20 و BRC-721 بیت کوین چیست؟

چند روزی است که تب و تاب جدیدی در فضای کریپتو به راه افتاده‌است و به ترند این روزهای بازار ارزهای دیجیتال تبدیل شده‌است. با پیدایش میم کوین محبوب پپه (Pepe) و حجم معاملات بالای آن، علت این محبوبیت شاید ذهن بسیاری را درگیر خود کرده‌باشد. یکی از دلایل مهم محبوبیت پپه، روش ساخت آن بر روی شبکه بیت کوین است. جدیدترین فرصت فضای ارزهای دیجیتال توکن‌هایی هستند که با دو استاندارد توکن BRC-20 و BRC-721 بر روی شبکه بیت کوین ساخته می‌شوند.

استاندارد BRC-20 یک استاندارد آزمایشی برای ایجاد توکن‌های مثلی یا قابل تعویض (Fungible Token) در شبکه بیت کوین است. استاندارد BRC-721 نیز با الهام از BRC-20 برای ساخت توکن‌های غیر مثلی (NFT) یا غیرقابل تعویض در شبکه بیت کوین طراحی شده‌است. این استاندارد امکان ایجاد، مالکیت و انتقال دارایی‌های دیجیتال منحصر به فرد در بلاکچین بیت کوین را فراهم می‌کند. به‌طور کلی هر دوی این استانداردها از آنجایی که شبکه بیت کوین از قراردادهای هوشمند پشتیبانی نمی‌کند،‌ مبتنی بر پروتکل اردینالز (Ordinals) هستند.

BRC-20چیست؟

اگرچه BRC-20 از استاندارد توکن ERC-20 شبکه اتریوم الگوبرداری شده‌است، اما اساساً با همتای اتریومی خود متفاوت است. توکن‌های BRC-20 همانطور که گفتیم از قراردادهای هوشمند استفاده نمی‌کنند. بنابراین استاندارد توکن مذکور به یک کیف پول بیت کوین برای ساخت و مبادله این توکن‌ها نیاز دارد. توکن‌های ORDI ،PEPE ،PIZA‌ ،MEME و MOON معروف‌ترین نمونه‌هایی هستند که با استاندارد BRC-20 ساخته شده‌اند.

استاندارد توکن BRC-20 در اوایل ماه مارس 2023 توسط یک تحلیلگر ناشناس بلاکچینی به نام دومو (Domo) ایجاد شد. هدف اولیه او این بود که امکان صدور و انتقال توکن‌های قابل تعویض در بلاکچین بیت کوین را فراهم کند.

شور و هیجان مردم برای توکن‌های BRC-20 تا حدی بوده‌است که تعداد کل تراکنش‌ها در بلاکچین بیت کوین را تحت الشعاع قرار داده‌است. تعداد تراکنش‌های BRC-20 در بلاک چین بیت کوین بین 29 آوریل تا 2 می به بیش از 50 درصد رسید که از تراکنش‌های عادی BTC بیشتر بود.

بازار BRC-20 به سرعت در حال گسترش است. اکنون در مجموع 14709 توکن مختلف وجود دارند که با استفاده از این استاندارد ساخته‌شده‌اند و این تعداد در حال افزایش است. BRC-20 در حال تبدیل‌شدن به یک انقلاب جدید است که توکن‌های آن به سرعت به ارزش بازار 1 میلیارد دلار نزدیک می‌شوند.

همراه با افزایش تراکنش‌ها از این نوع، کارمزد تراکنش‌ها نیز به دلیل افزایش فعالیت در شبکه افزایش یافته‌است. بر همین اساس از زمان آغاز به کار این استاندارد در اواخر آوریل، این شبکه 109.7 واحد بیت کوین بیشتر در کارمزد تراکنش برای ماینرها ایجاد کرده‌است.

علاوه بر این، تیم توسعه‌دهنده استاندارد BRC-20 به سرعت در حال تکامل است و قول داده‌اند که ویژگی‌های آن را اصلاح کنند، که ساخت توکن‌ها آسان تر می‌کند. همچنین با رشد فضای دیفای، باید انتظار داشته باشیم که توکن‌ها و محصولات مالی بیشتری را با استفاده از این استاندارد ببینیم. به طور خلاصه، BRC-20 به احتمال زیاد آینده درخشانی خواهد داشت و نقش مهمی در دنیای ارزهای دیجیتال ایفا می‌کند.

BRC-721 چیست؟

حالا که با BRC-20 آشنا شدیم، به یک استاندارد جدید دیگر هم می‌پردازیم. در روز ۶ آوریل ۲۰۲۳ یک توسعه‌دهنده کریپتو، مستنداتی منتشر کرد که باعث می‌شود از اوردینالز هم بتوان در روشی مشابه با NFTهای اتریوم‌محور استفاده کرد. این توسعه‌دهنده با نام مستعار Poyo معتقد است که این استاندارد می‌تواند به یک استاندارد غیرمتمرکز تبدیل شود.

اکنون اوردینال‌های بیت کوین فاقد روشی استاندارد برای جمع‌آوری آیتم‌ها در مجموعه‌ها (Collections) هستند و تنها بر کیف پول‌ها و سرویس‌های متمرکز تکیه دارند. همین محدودیت‌ها استاندارد BRC-721 را به وجود آورد که با نام پروتکل کالکشن‌ اوردینالز (Ordinals Collection Protocol) نیز شناخته می‌شوند.

اهداف اصلی ساخت استاندارد BRC-721 شامل پشتیبانی از مجموعه‌ها، معرفی مکانیزمی برای افشای ابرداده‌ها و ساده‌سازی ایجاد و تأیید مجموعه‌های اردینالز با حذف الزامات پرداخت اولیه است. این ویژگی برای تقلید از ویژگی‌های استاندارد ERC-721 اتریوم که توسط ویلیام انتریکن (William Entriken) نوشته شده‌بود، طراحی شده‌است. این استاندارد باعث ساخت اولین توکن غیر مثلی بود که بر روی اتریوم ساخته‌شد.

پروتکل اوردینالز که در ژانویه ۲۰۲۳ توسط کیسی رودارمور ایجاد شد، اجازه ایجاد اشیای دیجیتال جمع‌کردنی (Collectibles) را به همراه محتوای درونی (مثل نوشته یا تصویر) روی بلاکچین بیت کوین فراهم می‌کرد. درست است که محبوبیت اوردینالزهای بیت کوین در حال افزایش است، اما فرایند خرید و فروش این دارایی‌ها همچنان پیچیده است؛ مخصوصا وقتی این فرایند را با انتقال NFTهای اتریوم مقایسه می‌کنیم، این پیچیدگی بیشتر به چشم می‌آید. توسعه‌ها و پیشرفت‌های مستمر می‌تواند اوردینالزها را هم دسترس‌پذیرتر کند و مخاطبان بیشتری جذب کند.

تفاوت بین BRC-721 و NFTهای پروتکل اردینالز در چیست؟

استاندارد BRC-721 بر اساس پروتکل اردینالز ساخته شده‌است. اگرچه NFTها یا به اصطلاح اینسکریپت‌های (Inscript) بومی این پروتکل می‌تواند تصاویر را ذخیره کند، اما تفاوت های عملکردی قابل توجهی بین این دو وجود دارد:

1.     اینسکریپشن تصاویر را برای هر توکن ذخیره می‌کند، که می‌تواند منجر به کارمزدهای بالای ساخت شود و حجم زیادی از فضای شبکه بیت کوین را اشغال کند. این در حالی است که BRC-721 از ذخیره تصاویر در سرویس‌های خارج از بلاکچین مانند IPFS، برای صرفه جویی در اشغال فضای بلاک‌های شبکه بیت کوین برای هر توکن پشتیبانی می‌کند.

2.     استاندارد BRC-721 فرمت پروتکلی مشابه BRC-20 را اتخاذ می‌کند که عملکردهای مختلف را تعریف می‌کند و انعطاف پذیری NFTها را تا حد زیادی بهبود می‌بخشد.

3.     در بازار فعلی NFTهای استاندارد ERC-721 محبوبیت بیشتری دارند. استاندارد BRC-721  توکن و مشخصات فراداده را مطابق با ERC-721 اتخاذ می‌کند و امکان سازگاری سریع با اکوسیستم NFT موجود را فراهم می‌کند. در همین حال، اردینالزهای بومی از صفات و سایر زمینه‌ها پشتیبانی نمی‌کنند.

جمع بندی

بیت کوین با معرفی پروتکل اردینالز، وارد مسیری تازه شد و مجدداً جانی تازه گرفت. پس از این بود که دو استاندارد توکن BRC-20 و BRC-721 ایجاد و معرفی شدند. استاندارد BRC-20 به منظور ساخت توکن‌های تعویض پذیر یا مثلی روی کار آمد؛ در حالیکه معرفی استاندارد BRC-721 امکان ساخت توکن‌های غیرقابل تعویض یا غیرمثلی را ایجاد کرد. تا بتوان روی بیت کوین نیز سازوکاری مشابه NFTهای مبتنی بر اتریوم داشت. آیا به نظرتان بیت کوین با این تغییرات اخیر، وارد مسیر جدیدی‌شده و می‌تواند حتی بیش از پیش مخاطب جذب کند؟

منبع Coingape.com  Cointelegraph.com github.com hackernoon.com

لینک مطلب:

کپی شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب پر بازدید

.