حمله SEC به فضای کریپتو؛ ماجرا از کجا شروع شد و قرار است چطور ختم شود؟

حمله SEC به فضای کریپتو؛ ماجرا از کجا شروع شد و قرار است به کجا ختم شود؟ (اختصاصی ایرانیتال)

احتمالاً خبر شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) بر علیه دو صرافی بزرگ مارکت ارزهای دیجیتال یعنی بایننس و کوین بیس به گوشتان خورده‌است. اگر اینطور است، حتماً از شوکی که این ماجرا به بازار کریپتو وارد کرد نیز خبر دارید.

امروز در این مطلب می‌خواهیم دلایلی که SEC با آن‌ها بایننس و کوین بیس را متهم‌کرده را بشناسیم و از پیامدهای احتمالی این خبر آگاه شویم. پس با ما در ایرانیتال همراه باشید. البته قبل از اینکه به سراغ اصل ماجرا برویم، بهتر است کمی در مورد کمیسیون بورس آمریکا و وظایف آن، همچنین نقشی که بر فضای کریپتو می‌تواند داشته باشد توضیح دهیم.

SEC چیست

کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده یا SEC (U.S. Securities and Exchange Commission)،یک آژانس دولتی فدرال ایالات متحده است که وظیفه تنظیم و نظارت بر بازار اوراق بهادار را بر عهده دارد.

این نهاد فدرال در ۶ ژوئن ۱۹۳۴ به موجب بخش ۴ قانون بورس اوراق بهادار ۱۹۳۴ ایجاد شده‌است. مسئولیت‌های اصلی آن عبارتند از: اِعمال قوانین فدرال اوراق بهادار آمریکا؛ نظارت بر صنعت اوراق بهادار آمریکا؛ نظارت بر بورس‌های ملی سهام و اختیار معاملات آمریکا؛ و نظارت بر دیگر بازارهای الکترونیکی اوراق بهادار در آمریکا.

شرح ماجرا

برای کسانی که شاید از موضوع بی اطلاع باشند، باید بگوییم که ماجرا از 6 ژوئن (16 خرداد) شروع شد. در آن روز کمیسیون بورس آمریکا به طور رسمی از صرافی جهانی بایننس، شعبه آمریکایی آن معروف به Binance.US (با اسم رسمی BAM Trading) و مدیرعامل این کمپانی یعنی چانگ پنگ ژائو شکایت کرد. علت آن هم نقض قوانین اوراق بهادار در آمریکا و فعالیت غیر قانونی ذکر کرد.

کمیسیون بورس آمریکا بر این باور است که حداقل 68 ارز دیجیتال دارای معیارهای اوراق بهادار هستند. اینکه چرا SEC احساس می‌کند باید نقشی در نظارت و اجرای مقررات این نهاد بر ارزهای دیجیتال و صرافی‌های این حوزه داشته باشد را در ادامه توضیح می‌دهیم.

دلایل SEC برای حمله به فضای کریپتو

کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده و رئیس آن، گری گنسلر، می‌گویند از آنجایی که همه ارزهای دیجیتال، به جز بیت کوین، چهار معیار تست هووی (Howey Test) را شامل می‌شوند بنابراین اوراق بهادار هستند. این تست چهار فاکتور دارد که بر اساس آن می‌توان تشخیص داد هر چیزی که خریدوفروش می‌شود جرء اوراق بهادار محسوب می‌شود یا خیر. چهار معیار تست هووی عبارتند از:

  • سرمایه‌گذاری با استفاده از پول باشد
  • انتظار کسب سود وجود داشته باشد
  • در یک شرکت عمومی اتفاق بیافتد
  • از طریق تلاش دیگران سوددهی کند

بر همین اساس SEC به تقریباً تمام ارزهای دیجیتال برتر بازار این اتهام را وارد کرد که اوراق بهادار هستند و باید از این کمیسیون مجوز عرضه و معامله دریافت کنند. با این حال، بسیاری معتقدند که معیار چهارم تست هووی را نمی توان در مورد ارزهای دیجیتال اعمال کرد. این به دلیل ماهیت غیرمتمرکز آن‌ها است. چنین چیزی شناسایی شخص ثالثی که سوددهی از طریق او صورت می‌گیرد را دشوار می‌کند.

SEC و کوین بیس

آتش ماجرا در روز بعد با شکایت این کمیسیون از کوین بیس داغ‌تر شد. «پس از شکایت SEC از بایننس، اکنون نوبت به کوین بیس رسیده‌‌است»، این تیتر خبری بود که ایرانیتال به نقل از وب‌سایت دِبلاک گزارش کرد. در آن روز این نهاد رگولاتوری مدعی شد ارزهای دیجیتال سولانا (SOL)، کاردانو (ADA)، پالیگان (MATIC)، سندباکس (SAND)، اکسی اینفینیتی (AXS)، چیلیز (CHZ)، نیر پروتکل (NEAR)، فایل کوین (FIL)، فلو (FLOW)، اینترنت کامپیوتر (ICP)، ویجر (VGX)، دش (DASH) و نکسو (NEXO)که در کوین بیس مبادله می‌شوند، اوراق بهادار ثبت‌نشده هستند.

نظر SEC در مورد غیرمتمرکز بودن

فاکتور «غیرمتمرکزبودن» نقش بسیار مهمی را در اوراق بهادار تشخیص دادن یک ارز دیجیتال برای SEC ایفا می‌کند. تا جایی که رئیس سابق بخش مالی این کمیسیون، ویلیام هینمن، طی سخنرانی خود در سال 2018 اعلام کرد اتریوم یک اوراق بهادار محسوب نمی‌شود. از نظر هینمن اتریوم به اندازه کافی غیرمتمرکز محسوب می‌شد. هینمن همچنین در این سخرانی گفته‌بود اگرچه ارزهای دیجیتال ممکن است به عنوان اوراق بهادار شروع به فعالیت کنند. اما این امکان وجود دارد که پس از غیرمتمرکزشدن به کالای اساسی تبدیل شوند.

البته بسیاری از افراد در فضای کریپتو هنوز منتظر یک فاکتور برای معلوم‌شدن معنی دقیقِ به‌اندازه کافی غیرمتمرکزبودن هستند. در این بین نتیجه جدال دادگاهی شرکت ریپل با SEC ممکن است تا حدودی این موضوع را روشن‌تر کند. اما تا آن زمان باید منتظر دلایل این کمیسیون آمیکایی در دعوی‌های حقوقی خود برای درک موضوع ماند.

پروژه‌های ارز دیجیتال مختلف

در این بین توسعه‌دهندگان و شرکت‌های سازنده چندین ارز دیجیتال مطرح بازار کریپتو به دفاع از پروژه‌های خود برآمدند و دلایلی را مطرح کردند که طبق آن‌ها نباید جزء اوراق بهادار دسته‌بندی بشوند.

اما SEC برای هر کدام از آن‌ها عدله‌ای عنوان کرده که طبق آن‌ها ارزهای دیجیتال مورد نظر را در دسته اوراق بهادار آورده‌است. برای مثال:

سولانا (SOL)

کمیسیون بورس آمریکا ادعا می‌کند سولانا یک اوراق بهادار است. دلایل مختفی از جمله خاصیت قابل استیک بودن و سوزانده‌شدن کارمزد تراکنش‌های این ارز دیجیتال را برای این ادعای خود مطرح کرده‌است. موارد دیگری که در خصوص این اتهام می‌توان اشاره کرد عبارتند از:

  • توقع سودی که سولانا در عرضه اولیه‌های خود وعده داده بود
  • میزان توکن‌های تیم پروژه و سولانا فاندیشن
  • تبلیغات شبکه‌های اجتماعی
  • توکنومیک کاهشی پروژه

کاردانو (ADA)

از جمله دلایلی که SEC در خصوص کاردانو مطرح کرده‌است موارد زیر هستند:

  • عرضه اولیه کوین بدون کسب اجازه از این کمیسیون
  • دخالت سازمان‌های پشتیبانی کاردانو مانند کاردانو فاندیشن، IOHK و EMURGO
  • میزان تخصیص دارایی برای این سازمان‌ها و سخنان IOHK درباره پیشرفت کاردانو

جالب اینجاست که SEC در مورد شبکه‌های اجتماعی و استیکینگ این پروژه صحبتی نکرده‌است.

پالیگان (MATIC)

کمیسیون بورس ایالات متحده قرار است بررسی موشکافانه‌ای در مورد اظهارات بنیان‌گذاران این پروژه درباره فروش‌های متعدد توکن متیک زده‌اند داشته باشند. همچنین خبر فروش میزان قابل توجهی از توکن متیک برای تزریق سرمایه و توسعه پروژه یکی از موارد مورد بحث SEC است. مورد بعدی مکانیسم سوزانده‌شدن کارمزدها است که توقع ایجاد سود می‌کند. همچنین فروش این ارز دیجیتال در بایننس موضوع مورد انتقاد دیگر این پروژه است.

آینده فضای کریپتو به کجا ختم خواهد شد؟

سرنوشت صنعت کریپتو با این موضع تهاجمی SEC چیست؟ پاسخ به این سوال در کوتاه‌مدت این است که صنعت کریپتو در ایالات متحده بیشترین تأثیر منفی را می‌پذیرد.

احتمال اینکه 68 مورد از ارزهای دیجیتال مورد هجوم کمیسیون بورس آمریکا، از صرافی‌های مختلف آمریکایی حذف شوند زیاد است. چنین کاری اولین بار توسط رابین‌هود (Robinhood) در آمریکا انجام شد. این کارگزاری توکن‌های SOL، ADA و MATIC را از فهرست معاملاتی خود حذف کرده‌است. در همین حال، صرافی ارز دیجیتال crypto.com تصمیم گرفت خدمات سازمانی خود را در ایالات متحده تعطیل کند.

با توجه به جهانی‌بودن صنعت کریپتو، این حرکت SEC بر چشم انداز ارزهای دیجیتال در سایر نقاط جهان تأثیری نخواهد گذاشت. در واقع، هنگ کنگ یکی از مهره‌های اصلی ماجرا است که اخیراً حمایت تمام عیار خود را از توسعه صنعت کریپتو نشان داده‌است. برای مثال، اخیراً یکی از قانونگذاران هنگ کنگ از کوین بیس دعوت کرد تا کل خدمات و دفتر مرکزی‌اش را به این منطقه منتقل کند.

واقعیت دیگر این است که کریپتو با چنین مسائلی غریبه نیست. شکایت مشابهی نیز قبلاً توسط SEC مطرح شده‌است. در سال 2020، این کمیسیون از شرکت ریپل به دلیل فروش توکن‌های XRP بدون ثبت آن‌ها به عنوان اوراق بهادار شکایت کرد. این نهاد معتقد است که ریپل با فروش XRP به سرمایه‌گذاران و شرط بندی در مورد افزایش قیمت آن، ثروت به‌دست می‌آورد. تا همین امروز و در زمان انتشار این مطلب، پرونده مذکور همچنان در دادگاه باز است. این یعنی شکایت اخیر SEC نیز شاید سال‌ها بدون نتیجه قطعی در پله‌های دادگاه سرگردان باقی بماند.

منبع pintu.co.id

لینک مطلب:

کپی شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب پر بازدید

.