دانشجویان چینی دانشگاه ووهان، یک شنل اختراع کردند که هنگام پوشیدن آن جلوی دوربینهای امنیتی هوش مصنوعی نامرئی میشوید.
دوربینهای امنیتی با استفاده از فناوری هوش مصنوعی همه جا هستند. هوش مصنوعی در دوربین مداربسته معمولاً از طریق ترکیبی از الگوریتمهای یادگیری ماشین و بینایی کامپیوتری کار میکند. این الگوریتمها میتوانند تصاویر را در زمان آنی پردازش و تجزیه و تحلیل کنند تا اشیاء، افراد و رویدادها را شناسایی نمایند.
کاربرد هوش مصنوعی در دوربین مداربسته چیست؟
زمانی که دوربین مداربسته فیلم برداری میکند، همزمان نسخهای دیجیتالی از فیلمها برای هوش مصنوعی فرستاده و توسط آن پردازش میشود.الگوریتمهای هوش مصنوعی میتوانند اشیاء و افراد موجود در جریان ویدئو را شناساییکرده و بر اساس ویژگیهایشان، مانند اندازه یا شکل، نشانهگذاری کنند. این الگوریتمها قادر به تجزیه و تحلیل ویژگیهای چهره افراد با سرعت بالا هستند. استفاده از هوش مصنوعی در دوربینهای مداربسته با اینکه امنیت را در سطح شهر بالا میبرد اما از طرفی نگرانیهایی در مورد مسائل حفظ حریم خصوصی و استفاده از دادههای شخصی نیز ایجاد میکند.
این شنل نامرئی فرد را از دید دوربینهای امنیتی پنهان میکند!
این شنل ارزان قیمت به نام اینویس دیفنس (InvisDefense) میتواند در هر ساعت شبانه روز استفاده شود. دستگاههای حرارتی تعبیهشده در اینویس دیفنس، دماهای متفاوتی را منتشر میکنند. این شنل در طول روز از الگویی برای از کار انداختن دوربینها استفاده میکند و در شب هم گرمایی غیرعادی منتشر میکند که دوربینهای مادون قرمز را به اشتباه میاندازد.
پروفسور وانگ ژنگ از دانشکده علوم کامپیوتر دانشگاه ووهان که ناظر این اختراع بود اظهار داشت:« امروزه، بسیاری از دستگاههای نظارتی میتوانند پیکر انسان را تشخیص دهند.» با چشم غیرمسلح، این شنل نامرئی مانند شنلهای طرح استتار عادی به نظر میرسد. اما برای دوربینهای امنیتی هوش مصنوعی، این یک شنل نامرئی است که به طور موثر، فردی که آن را پوشیدهاست را پنهان میکند.
اینویس دیفنس یک روش جدید برای دورزدن هوش مصنوعی
اینویس دیفنس که توسط گروهی متشکل از چهار دانشجوی فارغ التحصیل از دانشگاه ووهان چین توسعهداده شده است، یکی از پروژههایی بود که جایزه اول “Huawei Cup” را به دست آورد. وی هوی، دانشجوی فارغ التحصیل علوم کامپیوتر که الگوریتم اصلی این شنل را طراحی کردهاست، گفت: «ما انرژی زیادی را صرف آمادهسازی برای این کار کردیم. اینویس دیفنس یک روش جدید برای دورزدن فناوری تشخیص انسان با هوش مصنوعی است که توسط دوربینهای امنیتی موجود استفاده میشود.»
هنگامی که دانشجویان شنل را روی دوربینهای امنیتی محوطه دانشگاه آزمایش کردند، دقت تشخیص عابر پیاده تا 57 درصد کاهش یافت. محققان میگویند یکی از مشکلات اصلی توسعه این شنل ایجاد تعادل بین فریبدادن دوربین و چشم انسان است. وی هوی گفت: «ما مجبور بودیم از الگوریتمی برای طراحی تصویری با کمترین چشم انداز استفاده کنیم که بتواند دید دوربین را بی اثر کند.»
دوربینهای هوشمند چین را تسخیر کردهاند.
گفتنی است کشور چین دارای سیستم نظارت دولتی به شدت سختگیرانه و پیشرفتهای است که به حریم خصوصی شهروندانش تجاوز میکند و مخالفان سیاسی را هدف قرار میدهد. در سال 2019، تنها هشت شهر، از ده شهر تحت نظارت در جهان در این کشور قرار داشت. امروزه، فناوریهای شناسایی هوش مصنوعی توسط دولت و شرکتها به طور یکسان مورد استفاده قرار میگیرند، از شناسایی مسلمانان «مشکوک» در سینکیانگ تا جلوگیری از انجام بازیهای کامپیوتری در آخر شب توسط کودکان. هوش مصنوعی با فعالکردن دوربین سیستم از ساعت ۱۲ شب متوجه میشود که شهروند چینی که در حال بازی است چه سنی دارد و اگر کم سن باشد اجازه ادامه بازی را به او نمیدهد.
نگرانیها در مورد مسائل مربوط به حفظ حریم خصوصی در چین بالا گرفته است.
جالب است بدانید تاکنون نبردهای حقوقی نیز در این خصوص پیش آمدهاست. در سال 2020، یک استاد حقوق در پرونده کیفریاش علیه باغوحشی در هانگژو به دلیل جمعآوری دادههای بیومتریک چهره بازدیدکنندگان بدون رضایت آنها، برنده شد. در واقع در دادگاهی که برگذار شد برای اولین بار در این کشور استفاده از فناوری تشخیص چهره به چالش کشیدهشده بود.
نگرانیهای مشابهی در مورد حفظ حریم خصوصی در ذهن تیم دانشگاه ووهان هنگام طراحی شنل اینویس دیفنس نیز وجود داشت. برای همین آن را با قیمتی حدود 500 یوان (71 دلار) ساختند.
او گفت:« ما این محصول را برای مقابله با دوربینها طراحی کردیم تا از حریم خصوصی و ایمنی افراد در شرایط خاص محافظت کنیم.» بهگفته وی، برنامههای تحقیقاتی آتی این تیم شامل ساختن اجسام دیگر برای دوربینهای هوش مصنوعی مانند اقلام بیجان و ماشینهای متحرک است. آنها همچنین به دنبال دور زدن انواع دیگر دوربینها که در ماهوارهها یا هواپیماهای جاسوسی استفاده میشود هستند. اما به نظر میرسد که این محققان نمیخواهند سیستم نظارتی گسترده در این کشور را از بین ببرند. در واقع بهگفته این تیم، آنها امیدوار به تقویت آن نیز هستند
وی هوی گفت: «این واقعیت که دوربینهای امنیتی نمیتوانند اینویس دیفنس را تشخیص دهند به این معنی است که آنها ناقص هستند. ما همچنان روی این پروژه کار میکنیم تا فناوری بینایی ماشینی موجود در سیستمهای هوش مصنوعی را هرچه بیشتر توسعه دهیم.»
اینویس دیفنس به چشم انسان، عادی به نظر میرسد و شنل قادر نیست فرد را از دید دوربین امنیتی تحت نظارت یک انسان پنهان کند.
بهگفته وی هوی این طراحی احتمالا برخی از سیستمهای هوش مصنوعی را که در خودروهای خودران به کار رفتهاست، نیز مختل خواهد کرد، اما روی راننده عادی تاثیری ندارد. او اظهار داشت:
با وجود این شنل، دوربینهای جادهای عملکرد تشخیص عابر پیاده را دارند و خودروهای هوشمند میتوانند عابران پیاده، جاده و موانع را تشخیص دهند. اینویسدیفنس ما میگذارد که دوربین تصویر فرد را ثبت کند، اما [دوربین] نمیتواند تشخیص دهد که [آنچه ثبت کردهاست] تصویر انسان است یا خیر.
پروفسور وانگ همچنین اشاره داشت این شنل برای یونیفرمهای نظامی رادارگریز نیز قابل استفاده است و با هوش مصنوعی پهپادها یا واحدهای کنترل در میدان نبرد مقابله میکند. پژوهشگران نیز میتوانند از الگوریتم آن برای درک بهتر و رفع ضعفهای موجود در هوش مصنوعی و فناوری تشخیص رایانه استفاده کنند.