پرامپت چیست؟ چطور می‌توان با پرامپت نویسی بهترین ارتباط را با یک ربات هوش مصنوعی برقرار کرد؟

پرامپت چیست؟ چطور می‌توان با پرامپت نویسی بهترین ارتباط را با یک ربات هوش مصنوعی برقرار کرد؟

اگر به دنیای هوش مصنوعی و ربات‌های AI علاقه داشته باشید، یکی از اولین مهارت‌هایی که بایستی کسب کنید نوشتن پرامپت (Prompt) مناسب است. با این کار می‌توانید بهترین خروجی مد نظر خود را از یک چت‌بات هوش مصنوعی دریافت کنید.

در لغت پرامپت یا پرامپتینگ به معنای اشاره و رهنمود کردن است. «در واقع پرامپت به فرآیند ورود و ارسال جزئیات درخواست به هوش مصنوعی گفته‌می‌شود. هوش مصنوعی دریافت‌کننده پرامپت براساس جزئیاتی که در آن مشخص شده‌است، خروجی را تحویل می‌دهد.»

پرامپت می‌تواند یک شرح حال،  مجموعه کد یا رشته‌ای از کلمات و یا حتی یک تصویر باشد که برای دریافت پاسخ خاصی از یک مدل هوش مصنوعی استفاده می‌شود. هرچقدر پرامپت‌نویسی ما دقیق‌تر و درست‌تر باشد، خروجی حاصله به هدف ما نزدیک‌تر خواهد بود.

ابزارهای هوش مصنوعی به کمک انسانی نیاز دارند تا بهترین خروجی خود را با دستورالعمل‌های واضح و دقیق ارائه دهند. در این مقاله، اهمیت پرامپت‌های موثر در سیستم‌های هوش مصنوعی و نحوه ایجاد آنها برای به حداکثررساندن کارایی و دقت را بررسی خواهیم کرد.

پرامپت‌نویسی چیست؟

به فرآیند که با کمک آن می‌توانیم با هوش مصنوعی ارتباط برقرار کنیم و راحت‌تر، سریع‌تر و دقیق‌تر به اهداف خود برسیم و همچنین خروجی مدنظرمان را از هوش مصنوعی دریافت کنیم.

درست مانند نحوه درست سرچ در گوگل، نوشتن پرامپت مناسب نیز یک مهارت است که دستیارهای هوش مصنوعی مانند چت جی‌پی‌تی، جمینای گوگل و یا حتی سیری و بیکسبی را برای ما کارآمدتر می‌کند. اهمین این موضوع تا حدی است که یک فرد اگر آن را بلد نباشد شاید به‌طور کلی از داشتن چنین دستیاری و کمک گرفتن از ابزارهای هوش مصنوعی ناامید شود. یا حداقل کاربردش از این ابزارها به مواردی کمی محدود شود.

این در حالی است که هوش مصنوعی می‌تواند در بسیاری از جنبه‌های زندگی روزمره به کمک ما بیاید. از ترجمه تخصصی یک متن از فارسی به انگلیسی و برعکس گرفته‌تا ساخت رزومه، مشاوره حقوقی و یا پزشکی، شبیه‌سازی یک مصاحبه کاری، راهنمای سفر و بسیاری از موارد دیگر از جمله کارهایی است که برایش می‌توانیم به سراغ هوش مصنوعی برویم.

با این توضیحات، شاید اهمیت ارتباط‌گیری درست با هوش مصنوعی برایتان اهمیت پیدا کرده‌باشد. به‌ بیانی دیگر، می‌توان پرامپت‌نویسی را زبانی دانست که برای برقراری ارتباط پربازده با هوش مصنوعی به آن نیاز خواهید داشت. به فرایند ایجاد ساختار مناسب با کلماتی که قابل درک برای هوش مصنوعی باشد، پرامپت‌نویسی می‌گویند.

نحوه پرامپت‌نویسی

سیستم‌های هوش مصنوعی برای هوشمندتر شدن به کمک انسان نیاز دارند. آن‌ها از طریق یادگیری تقویتی یاد می‌گیرند و شما باید در طول آموزش بازخورد و تذکرات مناسب را به آن‌ها بدهید. برای یافتن پاسخ‌های صحیح سؤالات درست بپرسید یا به زبان هوش مصنوعی: از دستورات دقیق برای دریافت نتایج خاص استفاده کنید. شفافیت می‌تواند همه چیز را تغییر دهد.

به‌طور کلی برای نوشتن یک پرامپت باید چهار عنصر اصلی را مد نظر بگیریم. آنطور که وب‌سایت‌های مرجع هوش مصنوعی نوشته‌اند چهار فاکتور اساسی که باید برای یک ابزار AI تعیین کرد تا خروجی مناسبی به ما تحویل دهد عبارتند از:

1.وظیفه اصلی یا Task:

به اصلی‌ترین پردازش و فرایندی که هوش مصنوعی برای انجام آن توسعه داده‌شده، اشاره دارد. درواقع، هسته و هدف اصلی درخواست را Task می‌گویند که می‌تواند پاسخ به پرسش، تولید محتوای خلاقانه یا تولید عکس با هوش مصنوعی و… باشد.

2.دستورالعمل (Instructions):

پس‌ از مشخص‌کردن هدف، لازم است به سیستم هوش مصنوعی دستورالعمل دقیق خود را اعلام کنید تا از آن طریق شما را به هدف برساند. دستورالعمل می‌تواند ساده یا پیچیده باشد یا حتی کل تعاملات را پوشش دهد، تمام خواص و صفات خروجی و البته فرمت آن را نیز در خود داشته باشد و گام‌های متعددی را در بر بگیرد.

برای مثال اگر وظیفه اصلی یا Task ساخت یک موسیقی پاپ باشد، ریتم موزیک و گام‌های آن می‌تواند به عنوان دستورالعمل در نظر گرفته‌شود.

3.زمینه (context):

زمینه در واقع به اطلاعات اضافه‌ای اشاره دارد که به راهنمایی بیشتر هوش مصنوعی کمک می‌کند. در حالی که دستورالعمل مراحل یا اقدامات خاص یا ویژگی‌های خروجی هستند که باید برای تکمیل کار انجام شوند، زمینه به اطلاعات پس زمینه یا موقعیتی اشاره دارد که وظیفه اصلی را احاطه کرده‌است. در رابزه با نوشتن کانتکست لزوماً نیازی به نوشتن متن توصیفی نیست و می‌توانید این اطلاعات را در قالب تصویر دراختیار هوش مصنوعی قرار دهید.

4.تنظیمات و پارامترها (Parameters and Settings):

منظور عناصر و متغیرهای خاصی است که می‌توان به پرامپت افزود یا از پیش برای هوش مصنوعی شرح داد. وظیفه این متغیرها و عناصر جزئی مستقیماً بر خروجی اثر خواهند داشت و شامل مواردی می‌شوند که نمی‌توان با زبان ساده درون پرامپت قرار داد.

چطور یک پرامپت مناسب بنویسیم؟

  • با یک هدف واضح شروع کنید: مشخص است که توصیف زمینه و هدف پرامپت برای هدایت هوش مصنوعی در تولید پاسخ مدنظر اولین نکته‌ای است که باید به آن توجه کرد. بنابراین، از درخواست مبهم اجتناب کنید و تا می‌توانید اطلاعات دقیق درباره آنچه می‌خواهید شرح دهید.
  • دقیق و با جزئیات باشید: تا حد امکان اطلاعات دقیق را در پرامپت ارائه دهید تا به هوش مصنوعی کمک کنید تا آنچه را که می خواهید تولید کنید درک کند.
  • عبارت‌های مختلف را امتحان کنید: تغییر ساختار جمله و عبارت برای ارسال درخواست به هوش مصنوعی می‌تواند در برخی موارد راه‌حلی برای دریافت پاسخ مدنظر باشد و یک تغییر جزئی ممکن است منجر به تغییر بزرگی در نتایج شود و در موفقیت پرامپت‌نویسی هوش مصنوعی تأثیر زیادی بگذارد.
  • استفاده از دستورالعمل گام‌به‌گام: در پرامپت‌نویسی برای درخواست‌های پیچیده بهتر است که پرامپت را به بخش‌های کوچک‌ترِ قابل‌مدیریت تقسیم کنید. چنین رویکردی باعث می‌شود هوش مصنوعی بتواند تمرکز بهتری روی هر جنبه از درخواست داشته باشد و نتیجه‌ی نهایی در بهترین حالت تولید شود.
برای تقسیم کردن یک درخواست پیچیده می‌توانید آن را تبدیل به چند مرحله کنید و در توضیح پرامپت از کلمات First و Next  و Finally کمک بگیرید.
  • فرمت پاسخ را مشخص کنید: فرمت موردنظر برای پاسخ هوش مصنوعی مانند فهرست، خلاصه یا توضیح دقیق را واضحاً بیان کنید. بدین‌ترتیب، هوش مصنوعی می‌داند که چگونه اطلاعات فراهم‌شده را به‌ بهترین شکل ارائه دهد.
  • محدودیت مشخص کنید: اگر به‌دنبال پاسخی خلاصه برای یک پرسش هستید، حتماً در پرامپت‌نویسی به آن اشاره کنید و تعداد کلمات و جملات را درون پرامپت ذکر کنید. برای مثال: «اثر گلخانه‌ای را در ۵۰ کلمه یا کمتر توضیح دهید».
  • درخواست چند پاسخ در پرامپت: در اکثر موارد مطرح‌کردن درخواست مثلاً «۳ روش برای بهبود کیفیت هوا در محیط‌های شهری» باعث می‌شود هوش مصنوعی پاسخ‌های بهتری ارائه کند و موضوع را از جهات مختلف مورد بررسی قرار دهد.
  • استفاده از مثال: ارائه مثال از خروجی مدنظر برای هوش مصنوعی می‌تواند بسیار راه‌گشا باشد و پرامپت را برای او شفاف‌تر کند؛ بنابراین، در پرامپت‌نویسی برای توضیح آنچه در ذهنتان می‌گذرد از مثال نیز استفاده کنید.
  • تنظیم رفتار هوش مصنوعی: در برخی موارد می‌خواهید که پاسخ دریافتی از جهت خاصی بررسی شود یا لحن خاصی داشته باشد. بنابراین، باید در پرامپت ارسالی، آن را با هوش مصنوعی در میان بگذارید.

مهارت‌های مناسب پرامپت‌نویسی

ایجاد مکالمه با هوش مصنوعی کمی دشوارتر از تصورات اکثر کاربران است. پرامپت‌نویسی برای اهداف پیچیده و چندمرحله‌ای نیاز به مهارت‌های ارتباطی بسیار بالایی دارد که با درک قوی از مدل‌های زبانی همراه باشد تا بهترین نتیجه به‌‌دست آید؛ اما برای پرامپت‌نویسی به چه مهارت‌هایی نیاز داریم؟

– تفکر انتقادی:

هوش مصنوعی به‌سرعت می‌تواند ورودی را تجزیه‌وتحلیل کند و در لحظه، الگو، مضامین و ناسازگاری‌های پنهان در حجم زیادی از داده را کشف کند.

اما با وجود سرعت بالای مدل‌های هوش مصنوعی، نباید تمام‌وکمال به آن‌ها اکتفا کنید، زیرا عملکردشان محدود به پایگاه‌داده آن‌ها و اطلاعاتی است که با آن‌ها فرایند یادگیری را تکمیل کرده‌اند. بنابراین، باید تفکر انتقادی داشت و با دقت بالا پرامپت‌های جزئی به هوش مصنوعی ارسال کرد.

– قدرت برقراری ارتباط:

یکی از مهم‌ترین بخش‌های پرامپت‌نویسی گنجاندن دستورالعمل مدنظر در قالب کلمات قابل‌درک برای هوش مصنوعی است. بنابراین، باید بتوانید به‌خوبی مهارت برقراری ارتباط را به‌ کار بگیرید تا منظورتان را با کمک مثال‌های فراوان و کاربردی به هوش مصنوعی مورداستفاده منتقل کنید.

– تخصص کافی نسبت به موضوع:

فرض کنید که یک متخصص بیماری‌های ریوی بخواهد در به‌طور تخصصی درباره ریاضیات محض، پرامپت بنویسد! قطعاً نبود تخصص در بحث قوانین فرد را در جزئیات دچار مشکل خواهد کرد.

علاوه‌براین، زمانی که پاسخ هوش مصنوعی را دریافت کند نیز امکان اعتبارسنجی آن و رفع ایراد را نخواهد داشت. در نتیجه، تسلط نسبی به موضوع پرامپت یکی از نکات مهم به‌شمار می‌رود.

– زبان انگلیسی:

تسلط به زبان (معمولاً انگلیسی) به‌خصوص مهارت نگارش که بتوانید دقیقاً آنچه را لازم دارید با کلمات توصیف کنید، یکی دیگر از مهارت‌های اساسی پرامپت‌نویسی به‌شمار می‌رود.

فرض کنید فیلمنامه‌ای جنگی را با کمک هوش مصنوعی می‌خواهید خلق کنید، یک عبارت اشتباه (به جای their gun بنویسید they’re gone) می‌تواند نتیجه نهایی را دگرگون کند. بنابراین، مهارت زبانی نقش پررنگی ایفا خواهد کرد.

– خلاقیت:

استفاده از ابزار برای خلق تجربه جدید را می‌توان خلاقیت تعبیر کرد و ابزاری به وسعت هوش مصنوعی ظرفیت بسیار زیادی برای به‌کارگیری خلاقیت در خلق تجربه‌های جدید در اختیارتان قرار می‌دهد.

فرض کنید که همراه دقت، خلاقیت نیز چاشنی پرامپت‌نویسی هوش مصنوعی شود، قطعاً نتایج به‌دست‌آمده دیدنی خواهد بود و می‌توانید به‌خصوص با ابزارهای هوش مصنوعی مولد تصویر، صحنه‌های شگفت‌انگیزی خلق کنید.

در اینجا نمونه‌های جالب و کارآمدی از چندین پرامپت آورده‌شده‌است.

مهندس پرامپت کیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

مهندس پرامپت با کمک دانش هوش مصنوعی و درکی که از مدل‌های زبانی دارد پرامپت‌های موثرتری را ایجادکرده و به هوش مصنوعی در جهت پاسخ بهتر به موارد خواسته‌شده کمک می‌کند و آن را در جهت درست هدایت می‌نماید. پرامپت‌ها باید به طور دائم بازنویسی شوند تا به نتایج بی نقص دست پیدا کنیم.

برای موفقیت در این رشته نیاز است که کلمات و واژه‌ها را به خوبی بشناسید و نویسنده خوبی باشید. رمز اصلی این کار در صریح‌بودن و بکارگیری جزئیات است اینکه درخواست های دارای ابهام از سیستم داشته باشید منجر به نتایج غیر دلخواه خواهد شد. اگر چه که ممکن است نتایجی فوق العاده و به دور از انتظار نیز بدست آید.

مهندسی پرامپت یک رشته جدید است و شوروشوق برای آن زیاد می‌باشد پس در یوتیوب می‌توانید هزاران ساعت ویدئو آموزشی در این خصوص پیدا کنید. همچنین دوره‌های رایگان و پولی آنلاین بسیار با کیفیتی در پلتفرم‌های معتبر مانند udemy، Coursera  موجود است که می‌توانید از آن‌ها بهره ببرید.

مثالی از مهندسی پرامپت

مجله تایم اوایل سال جاری میلادی مقاله‌ای منتشر کرد که تیتر آن نوشته بود: «یک شغل هوش مصنوعی که تا 335 هزار دلار درآمد دارد و به سابقه مهندسی کامپیوتر نیاز ندارد!» این موقعیت شغلی در واقع همان مهندس پرامپت بود که درباره شخصی 29 ساله در شرکت کپی ای‌آی صحبت می‌کرد.

این شخص که در کالج زبان انگلیسی خوانده‌بود، قبل از تبدیل‌شدن به یک مهندس پرامپت در این کمپانی نیویورکی، یک کپی‌نویس و دستیار تحقیقات تاریخی بود. با اینکه او خود را کاملاً یک مهندس نمی‌داند اما درآمدش از بسیاری از مهندسان آمریکایی بیشتر است.

تایم می‌نویسد معلوم نیست تا چه زمانی این شور و اشتیاق برای چنین شغلی وجود داشته باشد. برخی از کارشناسان معتقدند وقتی هوش مصنوعی قوی‌تر شود و بتواند پرامپت‌های خود را هم بسازد، این نوع مشاغل نیز به دست فراموشی سپرده می‌شوند. طبیعتاً با گذر زمان تعداد افراد خبره در این حوزه نیز بیشتر می‌شود و حقوق‌های دریافتی برای شغل مهندس پرامپت کمتر می‌شود.

جمع‌بندی

با تمام چیزهایی که گفتیم، تسلط به زبان انگلیسی برای کاربران ایرانیِ علاقه‌مند پرامپت‌نویسی هوش مصنوعی و توصیف و تکرار درخواست به‌صورت مؤثر، ضروری خواهد بود. هرچند با وجود خلاقیت شاید بتوانیم سناریویی طراحی کنیم که حتی عملیات پرامپت‌نویسی را به‌عهده یک هوش مصنوعی بگذاریم و از پرامپت آن در یک هوش مصنوعی دیگر استفاده کنیم. برای مثال، از چت‌جی‌بی‌تی پرامپتی ۱۰۰ کلمه‌ای دریافت کنیم و آن را برای میدجرنی (midjourney) ارسال کنیم. احتمالاً نتیجه جالب می‌شود.

منبع promptengineering.org techtarget.com soluntech.com medium.com

لینک مطلب:

کپی شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب پر بازدید

.