نشست کارشناسی “بررسی چالشهای سیاستگذاری در متاورس” با هدف بررسی مسائل، فرصتها و چالشهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و قانونی تکنولوژی متاورس در محل خانه خلاق و نوآوری قوه مقننه در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
از جمله کسانی که در این نشست حضور داشتند میتوان به یزدان عباسی رئیس کارگزوه آموزش و پژوهش انجمن بلاکچین ایران، رضایی صدرآبادی مدرس دانشگاه و آیندهپژوه اقتصاد فضای مجازی، ابوالقاسم رجبی پژوهشگر سیاستگذاری فناوری اطلاعات و کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس و احسان دربانیان پژوهشگر حوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال اشاره کرد. ابوالقاسم رجبی، با بیان اینکه ابتدا باید خود این تکنولوژی را بشناسیم و سپس سیاستگذاری انجام شود، گفت: “یکی از جنبههای متاورس دنیایی آرمانی است که دولتها در آن تشکیل میشوند. متاورس یک فناوری اطلاعاتی است و باید شاخصهای حقوقی این فناوری را شناسایی کرد.”
رجبی در ادامه فزود: ” اگر بخواهیم در متاورس توسعه پیدا کنیم، باید قوانین این عرصه را شناخت. قوانین صیانتی و قوانین کامپیوتری و اینترنتی پیش نیاز استفاده از این دنیاست. با توجه به این امر، برای ورود به متاورس حداقل ده سال زمان نیاز است.”
وی مهمترین مزیت متاورس را آزادی و مهمترین فرصت این عرصه را اشتغالزایی تعریف کرد و افزود: “متاورس فضایی است که فرصتهای کسب و کار را برای هنرمندان، توسعه دهندگان و تولیدکنندگان محتوا فراهم میکند. دولتها، حاکمیتها یا نهادهای امنیتی در دنیای جدید نمیتوانند کاربران را محدود کنند و دنیای جدید دنیای نظرخواهی از مردم و برگزاری رفراندوم است.”
علاوه بر این، رجبی مهمترین چالش دنیای متاورس را نداشتن قانون در این حوزه دانست و گفت: “درباره تهدیدات متاورس باید بدانیم قوانین حفاظت از دادهها را چگونه پیاده سازی کنیم، اولین چالش برای ما این است چون اصل قانون را نداریم. نظام حقوقی ما چند مرحله عقبتر از دنیاست و تکنولوژی متاورس به طور چشمگیری در حال پیشرفت است.
همچنین یزدان عباسی، مبهم بودن دنیای متاورس را جذابترین بخش این تکنولوژی معرفی کرد و گفت: “شاید چیزی که درباره متاورس نسبت به بقیه بخشها جذابتر باشد این است که هنوز مشخص نیست دقیقاً ماهیت آن چه چیزی است و میتوان گفت همه چیزهایی که تاکنون در این باره گفته شده متاورس نیست.”
عباسی در ادامه گفت، بحثهای مختلفی وجود دارد مثلا زمان، هویت و … فعلا زود است که درباره متاورس صحبت کنیم، باید زمان بگذرد تا همه چیز مشخص شود. از آنجایی که تجهیزات ورود به متاورس هزینه بالایی دارد، لذا نمیتوان به این زودیها درباره حضور عموم مردم چیزی گفت.”
از طرف دیگر رضایی، افزود که در این عرصه، چالشها و فرصتهای مختلفی وجود ندارد و این رفتار و عملکرد ماست که آن را شکل میدهد فناوری های پیشران، شبیه سازی محیط، هوش مصنوعی، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده همگی در متاورس جمع هستند و روز به روز پیشرفت بیشتری می کنند و این استفاده انسان از آنها است که پدیدآورنده فرصتها یا تهدیدها است.
وی با اشاره به نقش دولت و بخش خصوصی در حمایت از این فضا گفت: “اگر دولت میخواهد سیاستگذاری در متاورس داشته باشد، باید ببینیم که این ابزار چقدر در آینده به ما کمک میکند. بزرگترین وظیفه بخش خصوصی، دنبال کردن ماورس برای دریافت نتایج مثبت است. بخش دولتی هم ایراداتی در ساختار دارد که باید برای از بین بردن این ایرادات تلاش کرد.”
وی افزود: ما برای اینکه بتوانیم از قوانین حمایت کنیم باید خودمان فضا را به وجود بیاوریم. در بخش دیگر قدرت حاکمیت باید به قدری بالا باشد که بتواند حقوق شهروندان را بگیرد. اینجاست که دیپلماسی سایبری معنا پیدا میکند. باید فضایی داشته باشیم که حکمرانی و قوانین دست خود ما باشد. با کمک بخش خصوصی باید بسترهای حکمرانی ایجاد شود. ما اجازه ندادیم بخش خصوصی در حوزه پیامرسانها یا شبکههای اجتماعی رشد کند ولی انتظار داریم در شبکههای اجتماعی دیگر حکمرانی داشته باشیم. یکی از مشکلات ما این است که اعتدال نداریم و هر دو سمت داستان را به یک اندازه پیگیری نمیکنیم.
منبع: farsnews