چطور گوشی‌های هوشمندمان از ما جاسوسی می‌کنند

چطور گوشی‌های هوشمندمان از ما جاسوسی می‌کنند؟

بر کسی پوشیده نیست که ما در جوامعی با دولت‌هایی نظاره‌گر بر فعالیت‌های جمعی زندگی می‌کنیم. فناوری‌های ساخته‌شده مثل گوشی‌های هوشمند، برای کمک به ما برای اینکه جامعه‌ای کارآمدتر و مقرون به‌صرفه‌تر داشته باشیم، اکنون بزرگترین تهدید برای حریم خصوصی و رفاه خودمختار ما است.

نگاهی به دور و بر خود بیندازید؛ از یخچال‌های هوشمند گرفته تا لامپ‌های هوشمند، دوربین‌های پرستار کودک تا تلویزیون‌های هوشمند، رایانه‌ها، گوگل نست (Google Nest)، الکسا (Alexa) و تلفن‌های هوشمند ما همگی می‌توانند برای جاسوسی از خودمان استفاده شوند. این‌ها فقط مجموعه‌ای از لوازمی هستند که قبل از خروج از خانه جاسوسی ما را می‌کنند.

همه آن‌ها مجهز به دوربین، حسگر و میکروفون هستند که هر حرکت، احساس و عمل ما را تماشا و نظارت می‌کنند. جالب اینجاست، بسیاری از مردم زمانی که دولت ایالات متحده شروع به جاسوسی از ارتباطات شهروندان خود تحت عنوان “امنیت ملی” کرد، لایحه میهن‌دوستی آمریکا را بهانه این کار عنوان کردند.

امروز به کمک مقاله‌ای از وب‌سایت بیت کوین مگزین می‌خواهیم به جواب دو سوال برسیم. در بخش اول به چرایی این قضیه که باید حواسمان به گوشی هوشمندمان در زمینه جاسوسی باشد می‌پردازیم. مخصوصاً اگر سروکارمان با بیت کوین و فضای کریپتو است. این «چرا» لزوماً فقط در مورد کاربران بیت کوین صدق نمی‌کند، بلکه برای کسانی که به دنبال بازیابی حریم خصوصی خود هستند، مانند روزنامه‌نگاران و یا افرادی که در رژیم‌های ظالمانه زندگی می‌کنند نیز صادق است.

بخش دوم این مقاله مربوط به پاسخ‌گویی به سوال «چگونه» خواهد بود. در این مطلب  ابزارها و گزینه‌هایی را در اختیار شما قرار می‌دهیم تا به شما در شروع سفر جدایی از گوشی‌های هوشمند و نظارتی که توسط دولت‌ها از این طریق اعمال می‌شود، در حالی که همچنان بتوانید از بیت کوین استفاده کنید، کمک می‌کنند.

چطور ارائه‌دهندگان خدمات تلفن همراه از ما جاسوسی می‌کنند؟

با ارائه‌دهندگان خدمات تلفن همراه شروع می‌کنیم و در مورد برخی از ابزارهایی که در حال حاضر در اختیار آن‌ها هست می‌گوییم. برخی از این اصطلاحات و ابزارها را احتمالا قبلاً شنیده اید، اما ممکن است ندانید که چگونه کار می‌کنند. نکته مهمی که باید به خاطر بسپارید این است که اطلاعات به دست آمده از این ابزارها می‌تواند مورد استناد وکلا یا سازمان‌های دولتی باشد. در اینجا به برخی از این موارد اشاره می‌کنیم.

گوشی‌های هوشمند با برند شرکت مخابراتی

تلفن‌هایی هستند که شما از هر شرکت مخابراتی با برنامه پرداخت ماهانه اجاره می‌کنید. این گوشی‌ها با تعداد زیادی اپلیکیشن پر شده‌اند که دارای علامت شرکت مخابراتی هستند و نمی‌توان آن‌ها را حذف کرد. اکثر برنامه‌ها مخصوص اپراتور هستند و داده‌هایی را که وارد می‌کنید و همچنین سایر برنامه‌ها را ردیابی می‌کنند.

سکیور فمیلی (Secure Family) متعلق به کمپانی ای‌تی‌اندتی (AT&T) و برنامه گوگل پلی (Google Play) دو مثال در این زمینه هستند. ویژگی‌های اصلی این اپلیکیشن‌ها که در ” شرایط استفاده” آن‌ها آمده عبارتند از:

  • این برنامه ممکن است داده‌ها را با اشخاص ثالث به اشتراک بگذارد.
  • این برنامه ممکن است مکان و اطلاعات شخصی را جمع‌آوری کند.
  • داده ها در حین انتقال رمزگذاری می‌شوند.
  • اطلاعات را نمی‌توان پاک کرد.

سیستم عامل موبایل

موبایل اواس (OS) در واقع سیستم عاملی است که گوشی هوشمند شما از آن استفاده می‌کند و مانند نسخه ای از ویندوز در رایانه شخصی شما عمل می‌کند. امروزه بازار گوشی‌های هوشمند تحت سلطه دو شرکت غول یعنی گوگل و اپل است. درصورت موافقت با «شرایط و ضوابط» استفاده از سرویس‌های گوگل یا اپل، ما به آن‌ها امکان دسترسی به همه جنبه‌های زندگی خود اعم از بخش‌های خصوصی و عمومی را می‌دهیم. وقتی مردم از جاسوسی غول‌های فناوری گِله می‌کنند، باید بهشان گفت این موضوع واقعاً تقصیر خودمان است چراکه مجبور نیستیم از هیچ یک از این خدمات استفاده کنیم.

اپلیکیشن‌ها

تعداد زیادی از اپلیکیشن‌ها در تلفن‌های هوشمند ما ذخیره هستند. آخرین باری که برنامه‌ای را دانلود کردید که برای کار کردن نیازی به دسترسی به تمام قسمت‌های گوشی شما نداشت، کی بود؟ تقریباً هر برنامه‌ای که دانلود می‌کنیم نیاز به دسترسی به مخاطبین، پیامک‌ها، عکس‌ها، موقعیت مکانی یا GPS و غیره دارد. اجازه دسترسی به همه این‌ها را هم با بهانه «جمع‌آوری اطلاعات برای تجربه کاربری بهتر» از ما می‌گیرند. با افزایش برنامه‌های بدافزاری که کاربران ارزهای دیجیتال را هدف قرار می‌دهند و از آنجایی که گوشی‌های ما (طرفداران بیت کوین) پر از برنامه‌های مرتبط با کریپتو است، آیا نباید به برنامه‌هایی که نصب می‌کنیم و مجوزهایی که به آن‌ها داده می‌شود توجه بیشتری داشته باشیم؟

GPS

تلفن‌های همراه ما دائماً سیگنال‌هایی را ارسال می‌کنند که از طریق آن به دنبال دریافت سیگنال‌های «تأیید» از دکل‌های همراه مجاور هستند. هرچه تلفن‌های هوشمند ما به برج‌های بیشتری متصل شوند، دقت بیشتری برای تعیین موقعیت مکانی در شعاع چند متری وجود خواهد داشت.

*توجه: حتی خاموش کردن GPS هم بی‌فایده است. دلیل آن هم این است که گوشی‌های هوشمند ما هنوز از طریق رادیوی داخل آن‌ها به برج‌های مجاور متصل هستند. چنین چیزی مکان دقیق شما را مشخص نمی‌کند، اما به اندازه‌ای هست که اطلاعات لازم را در مورد مکان شما در یک زمان خاص ارائه دهد.

حملات سیم سواپ یا تعویض سیم‌کارت

این حمله زمانی زمانی رخ می‌دهد که یک کلاهبردار بتواند خود را از طریق مهندسی اجتماعی به جای شما جا بزند و با ارائه‌دهنده خدمات تلفن همراه شما تماس می‌گیرد تا آن‌ها را فریب دهد که شماره تلفن همراه شما را به سیم کارتی که در اختیار دارد منتقل کند. هدف کلاهبردار این است که رمزهای یک بار مصرف برای دسترسی به حساب‌های شما را به چنگ بیاورد. در مورد بیت کوین، هدف کلاهبرداران معمولاً ورود به حساب کاربری شما در صرافی‌های متمرکز است. در اینجا کلاهبردار از حمله سیم سواپ (sim-swap) برای دریافت یک کد یکبار مصرف و برداشت ارز دیجیتال قربانی استفاده می‌کند. بسیاری از گزارش‌های واقعی تاکنون حاکی از به‌سرقت رفتن ارزهای دیجیتال کاربران به همین روش بوده‌اند.

استینگری‌ها (Stingrays)

یک سخت افزار فیزیکی که توسط سازمان‌های دولتی در سراسر جهان استفاده می‌شود. ردیاب گوشی استینگ‌ری نمونه‌ای از ابزارها برای نظارت بر استفاده از تلفن همراه، در آمریکا و بریتانیا است که در اصل، ارتش آن را با هدف ضد تروریسم و برای استفاده نظامی، توسعه داد. فرضیه پشت این روش آن است که استینگ‌ری‌ها با ارائه یک سیگنال قوی به عنوان برج‌های مخابراتی تلفن همراه “جعلی” عمل می‌کنند، به طوری که تلفن هوشمند شما به‌اشتباه آن را برج مخابراتی واقعی تلقی می‌کند و در حقیقت برخی از آژانس‌های مداخله‌گر به ضبط تمام داده‌هایی که از گوشی هوشمند شما ارسال می شود، مانند پیامک، تماس تلفنی و اطلاعات دیگر می‌پردازند. مشکل اصلی در این مورد آن است که هر کسی به‌صورت اتفاقی در شعاع سیگنال استینگ‌ری‌ باشد، تمام اطلاعات او نیز ضبط می‌شود. وقتی از این تاکتیک استفاده می‌شود، حریم خصوصی افراد آن ناحیه در خطر است.

تظاهرات اعتراض به بی‌عدالتی اجتماعی، سیاسی یا اقتصادی

بهترین مثال در مورد اینکه چرا باید از تلفن‌های همراه یک‌بار مصرف یا دستگاه‌های متمرکز بر حریم خصوصی برای این رویدادها استفاده کنید، پیامد تجمع کامیون‌داران کانادا و رویدادهای 6 ژانویه 2021 است. طی ماه‌های پس از این رویداد، دولت‌ کانادا از طریق همکاری با غول‌های فناوری برای مشاهده فیدهای رسانه‌های اجتماعی یا بررسی سوابق تلفن همراه آن‌ها از اپراتورها، توانست تعداد زیادی از تجمع‌کنندگان را ردیابی و دستگیر کند. این سوابق تلفن همراه برای تعیین اینکه آیا فرد در نزدیکی چنین اعتراضاتی بوده‌است یا خیر، استفاده می‌شد. در اینجا باید دوباره بر این موضوع تاکید کنیم که هرگز تلفن همراه روزانه خود را به چنین تجمعاتی نبرید. همیشه یک تلفن پشتیبان به همراه داشته باشید که می‌توانید آن را درو بیاندازید یا آن را خراب کنید.

چگونه از شر گوشی‌های هوشمند و نظارت دولت‌ها خلاص شویم؟

برای شروع، می‌توانید به سراغ سیستم عامل‌های کلیکس اواس (CalyxOS) یا گرافن اواس (GrapheneOS) بروید و کمی در مورد آن‌ها مطالعه کنید. این دو پروژه از نظر ماهیت مشابه هستند و یک سیستم‌عامل جایگزین عالی برای موبایل ارائه می‌دهند که عاری از خدمات گوگل و تمامی ردیابی‌ها هستند. وب سایت‌های این دو فهرستی از دستگاه‌های سازگار و راهنمای نصب دارند. این دو پروژه بیشترین محبوبیت را در بین طرفداران بیت کوین دارند. بنابراین با استفاده از اپلیکیشن‌های خاص حفظ حریم خصوصی و نیز کیف پول‌های بیت کوینی که نیازی به دانلود از گوگل ندارند، همچنان می‌توانید از بیت کوین و ارزهای دیجیتال به‌دور از جاسوسی و ردیابی استفاده کنید.

حریم خصوصی یک حق است، همه ما باید این مسئله را به خاطر داشته باشیم و آن را ساده نگیریم یا آن را قربانی راحتی نکنیم. هیچ چیز 100% ایمن و خصوصی نیست، مگر اینکه قصد داشته باشید خارج از شبکه‌ها در کوهستان زندگی کنید. اگر نمی‌توانید این کار را انجام دهید، حداقل شروع به بررسی یک راه برای خلاص شدن از شر نظارت در مورد ارتباطات و استفاده از بیت کوین کنید.

منبع: bitcoinmagazine

لینک مطلب:

کپی شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب پر بازدید

.