سولانا چیست؟ آشنایی با بلاکچین Solana و ارز دیجیتال SOL

سولانا چیست؟ آشنایی با بلاکچین Solana و ارز دیجیتال SOL

در سال 2017 بود که مهندس نرم‌افزار، آناتولی یاکوونکو، به فکر این افتاد که با استفاده از دانش و مهارت‌های مخابراتی خود یک مدل جدید از بلاکچین را با سرعت پردازش بالاتری خلق کند. او راج گوکال را استخدام کرد و هر دو دست به کار شدند تا آنچه امروز به‌نام قاتل شبکه اتریوم از آن یاد می‌شود یعنی سولانا (Solana) را بسازند.

این دو نفر سولانا را ایجاد کردند، یک بلاکچین با مقیاس‌پذیری فوق‌العاده که به سرعت محبوبیت پیدا کرد و باعث شد تا به 10 ارز دیجیتال برتر جهان راه پیدا کند. با این حال، مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر، Solana با معایب و مزایای خود همراه است.

برای درک بهتر موفقیت‌ها (و البته شکست‌های) آن، باید زوایای مختلف شبکه سولانا را که مسلماً یکی از منحصربه‌فردترین بلاک‌چین‌های جهان است، بررسی کنیم.

معرفی Solana

سولانا یک بلاکچین متن‌باز و عمومی است که از قراردادهای هوشمند، توکن‌های غیر مثلی (NFT) و طیف گسترده‌ای از اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (dApps) پشتیبانی می‌کند.

سولانا خود یک ارز دیجیتال نیست. بلکه صرفاً یک بلاکچین است که توکن بومی آن SOL می‌باشد. در حقیقت SOL علاوه‌بر نقش مبادلاتی، برای تأمین امنیت شبکه از طریق استیکینگ یا سپرده‌گذاری هم کاربرد دارد.

سولانا بر پایه قراردادهای هوشمند، مشابه بلاکچین محبوب و رقیب آن، اتریوم، کار می‌کند. قراردادهای هوشمند قراردادهای دیجیتالی هستند که به طور خودکار در صورت تحقق یک سری شرایط از پیش تعیین‌شده فعال می‌شوند و نیازی به واسطه ندارند. با این حال، این ویژگی تنها قابلیتی نیست که سولانا را با بقیه بلاکچین‌ها متمایز می‌کند. بیایید به چند ویژگی اکوسیستم Solana که آن را به یک بلاکچین منحصربفرد تبدیل کرده‌است، نگاهی بیاندازیم.

چه چیزی سولانا را منحصر به فرد می‌کند؟

توسعه‌دهندگان سولانا قصد داشتند چند مانع را که به اعتقاد آن‌ها در سایر بلاکچین‌ها و ابزارهای مالی سنتی وجود داشت، از بین ببرند، مانند:

  • سرعت: سازندگان شبکه Solana می‌خواستند یک بلاکچین با پتانسیل پذیرش گسترده بسازند. برخلاف ویزا و مسترکارت که حدود 65000 تراکنش در ثانیه (TPS) را پردازش می‌کنند، سرعت تراکنش استاندارد در بلاکچین تنها حدود 15 TPS بود. برای پاسخ‌گویی به این تقاضا در سطح جهانی، سولانا لبز اقدام به ایجاد یک پلتفرم جدید کرد که اکنون 65000 TPS را پردازش می‌کند.
  • کارمزد پایین: سولانا کارمزدهای بسیار کمتری نسبت به گس‌فی‌های بالا در شبکه اتریوم ارائه می‌دهد که به نفع آن عمل‌کرده و منجر به رشد سریع پایگاه کاربری‌اش شده‌است.
  • مکانیسم اجماع: اکثر بلاکچین‌ها از مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) یا اثبات سهام (PoS) استفاده می‌کنند. با این حال، بلاک‌چین سولانا از یک سیستم رأی‌گیری منحصر به‌فرد برای اعتبارسنجی بلاک‌ها به نام پروتکل اثبات تاریخچه (PoH) بر اساس مکانیزم اجماع PoS با روش محاسبه زمان متفاوت استفاده می‌کند.

شبکه سولانا چطور کار می‌کند؟

شبکه سولانا از پروتکل گواه اثبات تاریخچه یا Proof of History (به‌اختصار PoH) استفاده می‌کند. گواه اثبات تاریخچه مکانیزم اجماع نیست. بلکه بخشی از مکانیسم اجماع سولانا یعنی گواه اثبات سهام (PoS) است. در واقع PoH برچسب زمانی تراکنش‌هایی که به بلاک‌های سولانا اضافه می‌شوند را در خود دارد. به‌همین دلیل به آن ساعت غیرمتمرکز یا منبع زمانی غیرمتمرکز (Decentralized Clock) هم گفته‌می‌شود. هر ۴۰۰ میلی‌ثانیه یک بلاک جدید در Solana ساخته می‌شود. در اتریوم این عدد ۱۵ ثانیه و در بیت کوین هر ۱۰ دقیقه است.

جمع بندی

سولانا قصد دارد با بلاکچین‌های بزرگی همچون اتریوم رقابت کند و ادعا می‌کند که سریع‌ترین، ارزان‌ترین و کارآمدترین شبکه بلاکچین امروزی است. البته فراموش نکنید که فضای بلاکچین بسیار سریع رشد می‌کند و مدام پروژه‌های جدیدی در آن ظاهر می‌شود. بنابراین این احتمال وجود دارد که پروژه‌های بسیار بهتری ظاهر شود و یا بلاکچین‌های قدیمی بتوانند بهبود‌هایی عظیم را در ساختار خود ایجاد کنند.

از آنجایی که سولانا با مزایا و خطرات خود همراه است، اساساً مسئولیت شما این است که قبل از سرمایه‌گذاری به خوبی در مورد آن تحقیق کنید و اقدامات لازم مانند بررسی تحلیل‌های تکنیکال را انجام دهید.

منبع worldcoin.org

لینک مطلب:

کپی شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب پر بازدید

.